Documentar & platformă Princess Warrior | noiembrie 2023

Platforma digitală multimedia Princess: Warrior prezintă poveștile și perspectivele a două femei din România ce urmează traiectorii atipice de carieră, relații și stil de viață și încearcă să își stabilească o poziție reprezentativă în domeniul sportului competitiv.
Faceți cunoștință cu Ebru Bolat și Cristiana Oprea, protagonistele care lansează acest proiect curatorial original. Princess: Warrior își propune, prin mecanisme artistice – video, foto 3D, audio și colaje să cartografieze portrete inedite de sportive. Platforma combină tehnologia digitală interactivă, tehnologii web și practică documentară.
Ebru Bolat, campioană europeană de junioare la yachting, luptă pentru Jocurile Olimpice din 2024.
Cristiana Oprea este prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri și în Campionatul European de Raliuri FIA ERC.
În timp ce femeile sunt atrase de sporturile în care se pune accentul pe expresia fizică (dans, gimnastică și patinaj), bărbații se regăsesc în mare majoritate în sporturile de luptă, sporturile de echipă jucate pe terenuri mari, sportul cu motor și sporturile extreme.
Scena sportivă actuală are multe similitudini cu cea artistică în ceea ce privește egalitatea de șanse și stereotipurile de gen. Există, în sfera culturală, roluri care sunt asimilate masculinului. Diferența majoră este aceea că performanța sportivă are indicatori clari, axiomatici. În consecință, stereotipurile de gen se manifestă la practicarea anumitor sporturi.
Cu toate acestea, unele fete și femei traversează liniile acestor stereotipuri de gen și practică halterofia, fotbalul, cursele cu motor și alpinismul în cluburi și asociații sportive sau chiar în competiții. Aceste sportive sunt referințe pentru noile modele culturale.
Pentru a obține însă egalitatea dintre femei și bărbați în lumea sportului este nevoie de demersuri susținute și colaborative, iar Princess: Warrior este un proiect cultural român în care cultura și sportul de performanță vor împărți aceeași scenă, cea online.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Român.

Dată apariție: 16 noiembrie 2023