“Ghid” pentru achiziționarea unei mașini second-hand

Micul meu „îndrumător” pentru achiziționarea unei mașini second-hand se bazează pe un studiu empiric făcut împreună cu Autovit.ro și cu voi, comunitatea mea online, pe instagram stories. Ce a ieșit mai jos este de fapt o rețetă cu ingrediente, dar fără cantități, a procesului subiectiv/obiectiv prin care trece fiecare dintre noi atunci când trebuie să își aleagă o mașină. #cumparainsiguranta

M-am tot gândit și am și vorbit mult în ultimele luni despre schimbarea mașinii de curse. Exact ca la mașina de stradă, vine un moment în viața oricărui șofer sau pilot când nu se mai simte confortabil cu perechea lui de roți. Fie îți rămâne mică, fie a îmbătrânit sau îți cere din ce în ce mai mulți bani, fie pur și simplu ai nevoie de o schimbare în viața ta. Petrecem foarte mult timp în mașini, așadar am explorat relația pe care o aveți voi, cei care mă urmăriți în online, cu mașinile voastre. Dacă nu ați apucat să vedeți ce a ieșit, am salvat story-urile în instagram highlights aici – răspunsurile sunt super faine!

Pe scurt, am pus 3 întrebări majore, iar răspunsurile mi-au conturat o structură a felului în care ar trebui să abordăm cumpărarea unei mașini second-hand. Subiectele de discuție au fost: ce contează când cumperi o mașină second-hand, care a fost prima mașină și ce mașină ai cumpăra dacă ai avea un buget limitat.

Care este mașina ideală?

Cea mai importantă concluzie a fost că mașina ideală este cea pe care ți-o alegi să ți se potrivească și să te facă fericit când o conduci. Am remarcat 4 tabere mari: fanii “aleargă românește” care preferă Dacia, nemțoaicele cu subcategoriile clasice împărțite pe mărci (cum să nu îți placă un debate între un posesor de VW Golf și BMW E36?), asiaticele și franțuzoaicele. Mai sunt și alegerile “excentrice”, șoferi ai unor mașini mai puțin populare pe care îi admir pentru argumente și pentru hotărârea cu care și-au ales mașina – cred că ei nu au neapărat nevoie de acest ghid, pentru că oricum alegerea și-au făcut-o în primul rând cu sufletul.

Prima mașină nu se uită niciodată

A doua concluzie a fost că aproape jumătate din primele mașini au fost moștenite, ceea ce a creat o legătură emoțională cu brandul sau cu acel tip de mașină: posesori de Dacia 1300 care au învățat să se descurce în orice situație sau să evalueze o mașină și în funcție de costurile de întreținere, șoferi de Renault, aventurieri cu mașini de off-road, nostalgici ai calității nemțești sau fani diesel.

Și acum, ingredientele…

A treia concluzie a delimitat ingredientele principale – criteriile pe care le luăm în considerare atunci când vrem să cumpărăm o mașină second-hand: 

  • Bugetul – captain obvious
  • Motorul – un echilibru între putere/performanță și consum (sau altfel spus, din răspunsurile de pe instagram: să fie fun și să aibă power)
  • Cum se conduce – mecanică (brațe, bucși, suspensii) și cum se comportă pe drum. Pentru unii contează să fie în stare bună toată partea mecanică, pentru alții este esențial motorul, pentru că mecanica se poate repara/înlocui mai ușor (și eu fac parte din această categorie)
  • Costuri mici de întreținere – fiabilitate, dar și siguranță
  • Aspectul – fără rugină, eventual un design fain sau o anumită culoare (criteriu mai important decât pare!)

În final, detaliile fac diferența, exact ca presărarea condimentelor la finalul unei farfurii delicioase – motor sub 2l ca să fie impozitul mic, diverse preferințe pentru opționale precum plafon panoramic sau faruri cu led, mașini mici și practice pentru oraș, mașini diesel pentru cei care fac mai multe drumuri lungi prin țară. De fapt, acestea sunt doar bucăți din viața fiecărui șofer, transpuse și transformate într-o serie de caracteristici ale personalității viitoarei mașini.

Și ca să închei metafora bucătăriei cât se poate de poetic: o alegere cu adevărat “gustoasă”, de care să te poți bucura mulți ani de acum înainte (pentru că nimeni nu își caută o mașină pentru 1-2 ani), are nevoie de un ingredient secret – răbdarea. Chiar dacă pe Autovit.ro ai peste 100 de filtre de căutare, oferte speciale, beneficii și mașini cu garanție de la dealerii profesioniști de pe platformă, dacă îți dorești o anumită mașină, îți garantez că merită să dai refresh în fiecare zi paginii de căutare, până când o să apară perechea potrivită de roți. 

Pentru mine asta înseamnă să cumperi în siguranță: să nu te grăbești, să te cunoști foarte bine și să te informezi, în așa fel încât să fii mulțumit cu decizia ta mult timp de acum încolo. Vă recomand și articolele cu sfaturi utile de pe blogul Autovit.ro, iar pentru a #cumparainsiguranta caută-ți mașina aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Cupra Tribe: Formentor facelift 2024

Cupra Formentor întoarce capete pe stradă și provoacă întrebări pe buzele privitorilor. Ce marcă e? Câți cai are? Curiozitatea e justificată, Formentor fiind primul model ...

Când montăm anvelopele de iarnă?

Hai să demontăm un mit pe care sigur îl veți auzi foarte des în următoarea perioada: data la care trebuie să schimbăm anvelopele de iarnă. ...

Stronger Together – Vitesco Technologies devine Schaeffler

Mulțumesc Vitesco Technologies! Bine ai venit, Schaeffler! 1 octombrie a marcat prima zi a fuziunii dintre Vitesco Technologies și Schaeffler. Compania Schaeffler, lider în tehnologie ...

Cupra Tribe: Leon facelift 2024

Poate că sună ciudat, dar acesta este primul Leon pe care îl testez. Când spun “îl testez”, mă refer la un test drive ca jurnalist ...